Mopperen? Of transparant communiceren?

De verwachtingskloof compleet?

De verwachtingskloof compleet?

Jaarrekeningen voor kleine ondernemingen afschaffen? Van de Europese Unie mogen lidstaten dat vanaf vorige maand regelen. Ook binnen Nederland gaan daar steeds meer stemmen voor op. Door de banken wordt openlijk verkondigt weinig tot geen waarde te hechten aan de accountantsverklaring. Bij de aanlevering van gegevens in SBR aan de banken wordt een accountantsverklaring niet standaard uitgevraagd.

Deze constateringen raken accountants fors. Een aanzienlijk deel van het werk in de samenstelpraktijk lijkt onder druk te komen staan. Deze ontwikkelingen zijn wat mij betreft een gezonde impuls de toegevoegde waarde van accountants opnieuw onder de loep te nemen.

In een eerder blogpost is de conclusie:

“Als we nu geloven dat de waarde zit een mooi ingebonden rapport van zo’n 35 pagina’s, is nog een lange weg te gaan. De accountant heeft een onmisbare rol in het huidige en toekomstige proces als partij die informatie betrouwbaar maakt, die informatie vertaalt naar stuurinformatie. Nog belangrijker, alle kennis van het kantoor en de ondernemer vertaalt in krachtige adviezen, en gebruikt om een sparring partner te zijn.”

Het aardige is dat ik de laatste tijd een aantal bijeenkomsten heb bijgewoond waarin de ‘noodklok’ werd geluid. Let op: een deel van je werk verdwijnt, wat is je antwoord? De reacties uit de zaal varieerden van heftige ontkenning, het hopen dat het zo’n vaart niet loopt tot wat mopperachtig: ze kunnen niet zonder ons want…

Op dit moment besteedt Accountancynieuws aandacht aan het mogelijk wegvallen van een verplichte jaarrekening. In een commentaar (‘Nuances leiden af’) wordt opgeroepen voor of tegen de verplichting uit te spreken. Dat doen de bezoekers: 2 op 3 spreekt zich uit tégen het opheffen van de verplichting. In de reacties wordt vooral ingegaan op waarom betrouwbare cijfers belangrijk zijn, voor wie ze belangrijk zijn.

Wat mij betreft staat buiten kijf dat betrouwbare cijfers uiterst relevant zijn. Voor de ondernemer, voor de fiscus, voor banken, voor derden. Dat behoeft (nu) geen verder betoog. Dat accountants daar bij uitstek een rol in kunnen spelen ook niet. Evenmin dat we die betrouwbaarheid misschien beter moeten communiceren dan de huidige samenstelverklaring. Welk betoog is dan nu wel relevant? Eenvoudig: iedere boodschap die we afgeven aan anderen dan onze collega’s: aan onze klanten, aan de banken, aan de fiscus dat wij als accountants een onmisbare schakel in het proces van informatievoorziening vormen. Dat we écht waarde toevoegen, al durven we dat nu (nog) niet op te schrijven in een verklaring.

Zo’n betoog past ons beter dan binnen de beroepsgroep deze ontwikkelingen negeren, ontkennen of betreuren. Als we nu niet in staat zijn transparant te communiceren naar alle marktpartijen wat we doen en wat de waarde en prijs daarvan is, kunnen we inderdaad bang worden voor het verlies van een mooi deel van ons werk.

Last but not least… het kan aan mij liggen, maar staat dit onderwerp wel hoog genoeg op de agenda van onze beroepsorganisaties? Voeren zij hier gesprekken over met partijen in het maatschappelijk verkeer? Ik hoop het wel, maar hoor hier weinig van…

O ja, mijn mening over het afschaffen van de verplichte jaarrekening voor kleine ondernemingen? Als je als accountant transparant bent over je toegevoegde waarde heb je die verplichting niet nodig!

Eén reactie op “Mopperen? Of transparant communiceren?

  1. Pingback: uberVU - social comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s