Personal finance in control met Yunoo.nl

Hoe goed heeft de Nederlander zijn persoonlijke financien op orde? Heel slecht volgens een recent onderzoeksrapport van het Nibud:

Een kwart van de Nederlanders spaart nooit en nog eens een kwart spaart alleen als er geld overblijft. De helft van de Nederlanders heeft onvoldoende geld achter de hand om tegenvallers te kunnen opvangen. Daarnaast maakt vier van de vijf Nederlanders geen overzicht van de toekomstige uitgaven en houdt een kwart van de Nederlanders nooit bij waar het geld blijft. Nog eens een kwart van de Nederlanders staat iedere maand rood en meer dan een derde heeft een (niet-hypothecaire) lening.

Dit zijn schokkende uitkomsten. Van Jan Modaal tot en met ondernemers, iedereen lijkt te worstelen met het op orde houden van de persoonlijke financiën. Een belangrijke hobbel is dat het niet de leukste klus is zelf alle uitgaven op een rij te zetten. Deze week liep ik zelf tegen een mooie online-oplossing aan: Yunoo.nl. Onderstaand kort mijn ervaringen nadat ik (grondig als ik ben 😉 ) vanaf 1 januari 2009 al mijn mutaties heb ingelezen.

Het importeren van de bankmutaties gaat gemakkelijk. Vanuit internetbankieren (vrijwel alle banken en formaten worden ondersteund) maak je een download aan van de bankmutaties, die je vervolgens upload naar Yunoo. De stappen worden inzichtelijk weergegeven en toegelicht. Een aanzienlijk deel van de transacties wordt automatisch gekoppeld aan de ingerichte categorieën, in mijn geval 65%. De resterende 35% kost de meeste energie. De niet-gecategoriseerde transacties zijn met behulp van een menu of ‘drag-and-drop’ eenvoudig te koppelen. Soortgelijke transacties kunnen gelijk ook worden meegekoppeld. Deze sessie duurde mij voor zo’n 15 maanden bij elkaar een uur. Met het importeren en categoriseren van de bankmutaties is de basis gelegd voor de kracht van Yunoo:

  • Dashboards voor alle mogelijke weergaven
  • Makkelijk terugzoeken tot op transactieniveau
  • Verloop van de rekeningsaldi beoordelen
  • Eigen uitgavenpatroon vergelijken met landelijke gemiddelden (je kunt je doelgroep specifiek aangeven)
  • Inregelen van budgetten, maandelijks beoordelen van je ‘ budgetresultaten’

Dat budgetteren kan prima op basis van je eigen gemiddelden of de vergelijking die Yunoo biedt met je eigen doelgroep. Wil je verder, kun je je budgettering ook baseren op de gratis online budgettool van het Nibud. Kortom. ik ben onder de indruk van de functinaliteit en de weergavemogelijkheden van Yunoo.nl. Een aantal jaar geleden betaalde ik voor een offlinepakket wat beduidend minder kon (overigens betalen kan nog steeds, al krijg je soms korting), nu is een online oplossing gratis beschikbaar.

Op Lifehacking.nl is blog gepubliceerd dat de diverse functies doorneemt aan de hand van screenshots. Geeft een goed beeld van de functies en weergaven binnen Yunoo.nl. Mijn advies: gewoon zelf een account aanmaken op Yunoo.nl en proberen!

Is het al goud dat er blinkt? Bij het gebruiken van de tool ben ik overwegend positief. Een aantal kanttekeningen heb ik wel. De eerste is het verdienmodel. Op dit moment wordt duidelijk verdiend aan de ‘besparingstips’ die worden gegeven op bijvoorbeeld je telecom- of energiekosten. Aangezien dit de tool blijkbaar gratis houdt, vind ik het niet storend, wel overbodig. Dit soort aanbiedingen komen immers al vaak op allerlei manieren binnen. Daarnaast zijn plannen voor een betaalde variant met (nog) meer functionaliteit voor particulieren en ondernemingen.

Een aantal andere verbeterpunten die ik ervoer tijdens het gebruik zijn:

  • Nog meer automatisch categoriseren moet mogelijk zijn: soms worden transacties met voor de hand liggende categorieen niet automatisch gekoppeld (Jumbo, boodschappen?);
  • Ook de gebruikersinterface voor het toekennen van categorieën kan beter, bijvoorbeeld door categoriseren rechtsstreeks in de lijst te ondersteunen; ook het verbeteren van het volledig gebruik van het toetsenbord kan de efficiency verbeteren;
  • De budgetteringsmodule zou sterk kunnen verbeteren als de budgetten in tabelvorm (categorie / maand) rechtsstreeks te vullen zijn; per maand weergeven van werkelijke cijfers uit vergelijkbare periode zou de budgettering overzichtelijker en sneller maken;
  • Toevoegen van functionaliteit die het begroten en volgen van spaardoelen ondersteunt zou het budgetteren nog krachtiger maken

Eigenlijk is er maar één echt verbeterpunt: een integratie met de telebankierpakketten, zodat mutaties direct verwerkt worden. In die situatie krijgt de overigens handige site voor de mobiel écht meerwaarde.

Een oplossing als Yunoo.nl is absoluut aan te bevelen. Dankzij het gebruikersvriendelijkheid en goede ondersteuning ligt echt inzicht in de personal finance voor iedereen binnen handbereik. Een advies: aan de slag en krijg echt grip op uw personal finance!

PS: Een waarschuwing voor die 50% van de Nederlanders die dit voor het eerst gaat doen: het wordt nu pijnlijk duidelijk waarom u te weinig aan sparen toekwam…

Eén reactie op “Personal finance in control met Yunoo.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s